the wolf of wall street omfg

15.01.2014 kl. 22:03

The Wolf of Wall Street alltså. Säkert den bästa filmen som kommit ut de senaste åren. Synd att den inte platsar på min "Bästa filmerna 2013"-lista som jag snart publicerar (den hade Finlandspremiär 2014). Tur att Martin Scorsese skippade barnfilmerna efter Hugo och istället spottade ur sig det här.
Den handlar alltså om Jordan Belfort och hur han hustlar till sig en massa pengar på aktiemarknaden bara för att slösa bort det på kvinnor och droger. Snart får han större problem på nacken.

+ Perfekt casting. Leonardo DiCaprio förtjänar som vanligt en Oscar. Men jag tycker nästan att Jonah Hill är snäppet bättre. Framför allt hans tänder. You'll see what I mean. Killen från The Artist som slemmig schweizisk bankir och Matthew McConaughey som Matthew McConaughey i kostym är också fint att se på.
+ Perfekt tempo. Scorsese fattar hur man gör en tre timmar lång film: man skippar dramatiska kurvor. Här är tempot explosivt rätt igenom, man hinner inte tröttna och orkar hänga med.
+ Färgskalan är livlig. Det är en mycket estetiskt tilltalande drogpiñata som krossas framför ens ögon.
+ Roligt. Det är en rolig film. Alla karaktärer i filmen är vidriga och det är befriande att skratta ÅT dem och inte med dem.
+ Berättartekniken fungerar enastående. Man lämnar i princip aldrig Jordan Belforts huvud och hans drogfyllda tågräls till ruinerna. Ibland talar han in i kameran, men oftast i voice-over. Det påminner mycket om Goodfellas, en av mina all time favoriter.
+ Musiken är bra.

  

- Sexism är det gott om i filmen. Jag brukar ofta kunna ursäkta sånt om det är motiverat, vilket det ibland är i den här filmen. Men vid många fler tillfällen störs jag av tanken att det bakom kameran sitter en 70+ vit man och pekar ut vilken vinkel man ska filma ur.
- Folk kommer inte att fatta, det har kanske inte så mycket med filmen att göra. Jag gillar Wolf av samma orsak som jag gillar The Social Network. Det är en hög osympatiska killar som jagar pengar och framgång, på bekostnad av allt annat. En fin analogi för hur samhället ser ut idag och vad vi förväntas sträva efter. Men i biosalongen satt ett gäng killar snett bakom mig, och sättet de gnäggade åt duken på vittnar om att de minsann tycker att Jordan Belfort var en cool kille som vore kul att festa med. Point. Missad.

Bästa scen: Leo DiCaprio + Jonah Hill + överdos piller = Man oh man. Den numera legendariska gif:en nedanför är dock från en helt vanlig fest.

Chillin Chillin
Kommentarer (1)
Dicaprio är en av mina absoluta favoriter i hollywood! Snälla ge den där guldiga man statyetten till honom. Han är värd den, han är så begåvad skådis. Kiva att han vann GG.

Jag tror ändå att dallas buyers club klarar sig bättre, alltså att McConaughey drar hem vinsten i manlig huvudroll fast jag vill att dicaprio gör det. Tror att något som droger och transvestiter låter lite mer 2014 än pengar och makt. Leto och McCo har gjort en sån transformation åt sin roll, den konstnärligheten tror jag nappar mer i akademin. Har inte sett de andra filmerna så kan inte säga men med tanke på att django fick beröm ifjol sku de kännas lite tårta på tårta att en till slav film skulle belönas, fast det nog också är ett viktigt ämne. Vad tror du om allt?
vanessa16.01.14 kl. 23:08
Måste svara nu innan det är för sent, hehe. Filmer där ett tema är icke-heterosexualitet (eller som nu, homofobi/transfobi) brukar funka ganska bra i Oscars-sammanhang. Så det ser nog bra ut för Jared Leto. Däremot hoppas jag mera på Barkhad Abdi (Captain Phillips) eller Jonah Hill (The Wolf of Wall Street). Abdis roll kändes fräsch och intressant medan Jonah Hill bara var så fascinerande. Jag tror också att McConaughey har bättre chans än mina två favoriter Leo DiCaprio och Chiwetel Ejiofor. Jag har för mig att Akademin kan skjuta upp Leos Oscar-vinst till senare, eftersom han alltid är så bra att han säkert blir nominerad igen. Fast jag vill helst att han vinner nu. Jag hoppas Lupita Nyong'o vinner sin kategori. Mest för att hon gör sig jättebra i medier och säkert skulle förvalta vinsten bra. Jag har inte sett American Hustle, men gillar Amy Adams. Så hon får helt bra vinna, även om jag tror att det blir Cate Blanchett. Jag har ännu inte sett 12 Years a Slave, men jag tror att jag kommer att gilla den. Och fast slaveri redan är "gjort" är det ett viktigt tema och en totalt annorlunda film än Django. Det vore viktigt att ge mer uppmärksamhet till 12 years, en realistisk film om grymheterna, än en charmig actionwestern som Django. Därmed signalerar man att man inte bara vill se en underhållande fiktiv slaverifilm framför den obekväma sanningen i 12 years. Så hoppas den kniper Bästa Film framför alla #whitemanproblems i Wolf of Wall Street.
03.03.14 00:03

23-årig okreativ monosysslare från Österbotten. Studerar journalistik vid sidan om bloggandet. Är åtminstone den roligaste bloggaren i min trappuppgång. Tror jag.

Följ min blogg med Bloglovin' eller dansa på krossat glas

Senaste kommentarer

08.06, 19:13Reservoir Friends av Röd
13.02, 15:10Reservoir Friends av Blå
11.02, 12:28Reservoir Friends av Gul
18.11, 22:19531 av Karin