Årets album 2013

04.01.2014 kl. 16:21Bubblare: Daft Punk - Random Access Memories
10. MS MR - Secondhand Rapture
9. A$AP Rocky - Long Live A$AP
8. Haim - Days Are Gone
7. Beyoncé - BEYONCÉ MED CAPS LOCK
6. Freddie Gibbs - ESGN (Evil Seeds Grow Naturally)

5. MIA - Matangi
Om musikvärlden var ett gerillakrig är M.I.A. löjtnanten som tagit sin trupp åt sidan för att ägna sig åt sin egen kamp. Hennes enda mål är nu att se till sina anhängare. Hon bryr sig inte om vart kriget rör sig och vem som håller på att vinna. Hon fattar en del konstiga beslut, men när det klaffar så är resultatet mycket effektivt.
Höjdpunkter: Bad Girls, Only 1 U, Bring The Noize

4. Pusha T - My Name Is My Name
Om musikvärlden var Noaks ark skulle Pusha T vara en orm. Alla politiskt korrekta djur tittar snett på honom, men han bara visar sina tänder och flinar när de ryggar tillbaka. Ormen T fortsätter slingra omkring med stil, väser om sitt forna liv som djungelns gräslangare samt skryter om sitt lyxiga takloft i arken.
Höjdpunkter: Numbers on the Boards, Pain, King Push

3. Run The Jewels - Run The Jewels
Om musikvärlden var en amerikansk high school (eller kanske vilket högstadium som helst) skulle Killer Mike och El-P vara skolans freaks. De är inte så värst populära men bryr sig inte heller. I sitt eget gäng är de coolast i världen och innerst inne önskar skolans alfahannar att de också fick vara med.
Höjdpunkter: Get It, Banana Clipper, DDFH

1. (delat) Janelle Monàe - The Electric Lady och Kanye West - Yeezus

Konceptet delad första plats är lamt bortom all fattning, men det är så två olika album att de inte riktigt kan jämföras. Låt mig illustrera: jämför albumen med en konstinstallation. Vi ger artisterna var sitt vitt rum, målarfärg och ser vad som händer.

Janelle Monàe har en klar vision från början. Hon arbetar in influenser från de senaste hundra årens musikhistoria, men är ändå mån om att allting ska låta 100% Janelle Monáe. Hon och ingen annan har sista ordet, från början till slut. Den enda hon eventuellt lyssnar på är Prince, som dyker upp ur ett lasermoln klockan fyra en morgon.

Och hon lyckas. Det är svängigt, tänkvärt, coolt, vackert och soul-funk-perfektion in i minsta detalj. Allt går från början till klarhet till klarhet till slut. Trots att hon inte uppnår samma status, vet alla som tagit del av The Electric Lady att en viss Fru Carter inte kan knyta Janelle Monáes fluga när det gäller ren och skär musikglädje.
Det är The Electric Lady.
Höjdpunkter: It's Code/Ghetto Woman, What An Experience, Can't Live Without Your Love, Primetime

Kanye West bjuder in folk för att samla inspiration: bl.a. en skotsk DJ, en fransk technotomte, Rick Rubin, Daft Punk och en lampa.

Efter att ha lyssnat i flera dagar ropar Kanye "YOU AIN'T GOT THE ANSWERS" och välter omkull all målfärg. Det blir en helt okej Jackson Pollock-ripoff. Eller det skulle ha varit det, för nu dränker Kanye in rummet i bensin och tänder på. Med ett dansande inferno bakom sig, sträcker Kanye upp en hand i black power-gesten och visar mittfingret med det andra. Han ropar något osammanhängande om gudomlighet och croissanter, en tår av självömkan letar sig från hans kind ner till hans sotiga designerpäls.

Ingen applåderar, men Kanye stegar självsäkert ut ur rummet och in i en sportbil som dras av leoparder. Kim Kardashian sitter vid ratten. Det är oklart hur hon lyckas styra dem, men leoparderna drar lydigt fordonet upp och mot himlen.
DET är Yeezus.
Höjdpunkter: New Slaves, Bound 2, I Am A God, Blood On The Leaves, Send It Up

Chillin Chillin

23-årig okreativ monosysslare från Österbotten. Studerar journalistik vid sidan om bloggandet. Är åtminstone den roligaste bloggaren i min trappuppgång. Tror jag.

Följ min blogg med Bloglovin' eller dansa på krossat glas

Senaste kommentarer

08.06, 19:13Reservoir Friends av Röd
13.02, 15:10Reservoir Friends av Blå
11.02, 12:28Reservoir Friends av Gul
18.11, 22:19531 av Karin