Reservoir Friends

Jag har exakt tre vänner. Vi kan kalla dem Gul, Blå och Röd.

Gul och Blå känner varandra mycket väl. Röd känner dem inte så bra.

Gul och Blå vill att jag ska få dem att bli bättre vänner med Röd.

Jag ser igenom denna plan och inser att Gul och Blå planerar att ERSÄTTA mig med Röd, och kicka ut mig ur gemenskapen. Exakt var Röd står är ännu oklart.

Jag vet inte exakt hur jag ska spela det här, men på något sätt ska jag få dem att skjuta ner varandra i en tom lagerbyggnad medan jag själv lugnt går ut till en flyktbil med en kappsäck full med pengar.

05.02.2015 kl. 13:59

Tindrageddon

Under min bloggfria period har Tinder stigit till ytan som det hetaste sociala mediet. Det borde det aldrig ha gjort.

Snabbt, enkelt, utan konsekvenser, inget att förlora. Att ragga på Tinder är lika enkelt som det lär vara beroendeframkallande (enligt en vetenskaplig undersökning som helt och hållet grundar sig på mina fördomar). 

Tinder drar ändå fram något av det värsta ur den moderna mänskligheten: bristen på tålamod. Ytligheten. Oviljan att se förbi vad du är van vid. Du tittar på en bild i typ tre sekunder. På den tiden ska du övertygas om varför just hen på bilden är värd din uppmärksamhet. Samma ska du tänka på när du laddar upp din egen bild. Din personlighet, allt du är, all din potential ska synas på de sekunderna. Swipe left, swipe right.

På Tinder blir alla störande darwinister med ADD.

Egentligen är det inte ens du som syns. Det är en image, ett ideal. På Tinder är du den du vill vara, inte den du på riktigt är.

Dessutom. Tinder. 6 bokstäver. 2 stavelser. 3 ord i varje stavelse.

6 + 2x3 + 2x3

6 + 6 + 6

666

ILLUMINATI

19.11.2014 kl. 10:53

531

Sådärja, nu har jag tittat klart första säsongen av True Detective för 531:a gången. What's next?

Mycket har hänt sedan dess. Jag har förfasats över Tinder och hur det drar fram det värsta i mänskligheten, samt sett Interstellar. Nåt sånt inom kort kanske?

18.11.2014 kl. 12:44

The world needs bad men

Det var länge meningen att jag skulle se en hög Oscar-nominerade filmer och skriva ett inlägg om mina Oscarstippningar som svar till Vanessas kommentar på Wolf of Wall Street-inlägget.

Sedan dök ett hinder upp. Det hindret heter True Detective.

       

True Detective är en serie i åtta delar som utspelar sig år 2012 och år 1995. År 1995 följer man det omaka paret Rust Cohle (Matthew McConaughey) och Marty Hart (Woody Harrelson) som jobbar med ett creepy mordfall. År 2012 sitter de i olika rum i var sitt polisförhör, gamla och bittra.

Hart är nåt av en familjefar och en gammal hederlig småstadssnut (åtminstone i första avsnittet ...) medan Cohle är en deppig f.d. undercover-knarkpolis, effektiv men full av inre demoner. Serien kunde lika bra heta The Harrelson McConaughey Show. För hela serien vilar på deras axlar och skådespeleriet är så bra. Speciellt MM, som lyckas förmedla så otroligt mycket bara genom plågade ansiktsuttryck. Idag känns det udda att han tidigare var en av mina största hatobjekt, med sitt bländande leende och sina vidriga romcoms.

Om jag fattat det rätt så kommer nästa säsong att ha samma tunga stämning men nya skådespelare och ny story. Jag hoppas på att Poliisikoira Rex får en av rollerna.

   

25.02.2014 kl. 15:46

Ny header!

Jag har en ny header. Den är designad av min kompis Teh Krubbe (det är inte hans riktiga namn). För över ett halvår sedan. Ungefär så här gick hela processen till:

Juni 2013
Krubbe: Hej, Mikael. Din header e helt fittit ful.
Chillin: ...
K: Lol jk sori. Men seriöst, ja hadd e lite boring här på jobbe så ja designa en ny header åt de.
C: Oj! Snällt! En fråga bara. Innehåller den en pingvin? Du vet ju att jag bara vill ha söta djur i min header.
K: You're damn right, Majki boiii! Jag känner mina bros.
C: Nice, maila över den bara. Min mail är PoniesBeforeHomies_95@hotmail.com
K: He va som tenn.

Augusti 2013 (?)
Chillin: Yo Krubbeeee!
Krubbe: ...
C: Ehm, allt okej?
K: Ja skicka som en header åt dig och du använder it an ens? He e disgrace, Majk! DISGRACE! Beatcon 1.
C: Hej hej hej! Soriiii! Alltså ratata ändra just hela sitt system så ja ha itt hunni koll hur man fixar header...
K: EXCUSES, MAJK! EXKJUSES!
C: Okej, ja lovar. Ja fixar så fort ja kan.
K: You better.

December 2013
Krubbe: ... och sedan va ja stuck där ensam, mot fyra raptors i djungeln-
Chillin: Sori att ja avbryter, Krubbe! Ja kom just ihåg att, heh, ja ha ju itt fixa hande headern ännu...
K: NÄ! NÄ MAJK! DU FÅR ITT ANVÄND AN MERA! JA HATAR DIG! GOD FAKING JUL BARA!

Februari 2014
Sådär! Nu har jag fixat headern! Jag lade till en cool magtatuering och shutter shades på pingvinen, för att göra den lite mer lik mig. Annars, all cred ti Teh Krubbe.

22.02.2014 kl. 15:33

Oi maamme Suomi synnyinmaa

Det är många här som inte vet nåt om finländare, så jag har fått representera hela mitt folk på egen hand. Jag vet inte hur bra jobb jag har gjort, men jag borde åtminstone vara mindre social och dessutom dricka mycket mer för att förmedla en korrekt stereotyp. Jag borde också lyssna på mer heavy metal, men jag badar hellre i flytande betong än lyssnar på hårdrock 24/7.

Om jag fick 1 krona varje gång jag tvingades förklara varför jag talar bättre svenska än finska (samt fenomenet 'finlandssvenskar' överlag), skulle jag bli avsevärt rikare. Men den summan skulle snart försvinna ur min ficka, för Danmark är dyrt om man inte vill handla på Lidl varje dag. Och med "dyrt" menar jag "samma nivå som Finland". Seriöst Norden, get your shit together.

Däremot vet mina utländska vänner att finländare är hårdhudade och tål extrema temperaturer. Eftersom min klass består av 33% nyzeeländare är "extrema temperaturer" kring -8 grader och lätt snöfall. När snön försvann gick vi för att bada i öppet hav. Några killar såg det som ett mandomsprov när de skrikande sprang i och lika snabbt upp igen. Crazy. Själv vadade jag ut tills en av de andra utbrast "Good lord, he's swimming home!" Ron f***ing Swanson.

22.02.2014 kl. 13:40

Århus

Jag är alltså på utbyte i Århus i Danmark just nu. Jag studerar global politics & TV. Mina föreläsningar består av utrikespolitik och EU, mina uppgifter är TV through and through. En kombination som funkat bra hittills. Jag umgås med ett väldigt internationellt gäng: nyzeeländare, svenskar, irländare, kanadensare, indier, belgare, greker, sydkoreaner etc. Inga finländare, det närmaste jag kommer är bastun där jag bor. Jag bor förresten i ett betongparadis som får studentbyn i Åbo att se ut som Beverly Hills. Min streetcred går därför i taket (som vanligt).

Att arbeta med folk från andra kulturer är svårare än jag trodde. Speciellt när man kommer från två ställen med olika mediekultur, i det här fallet Norden och Sydkorea. Om man vill smyga in diskreta populärkulturella referenser i sin tv-produktion, möts man av frågetecken. När man bara har några timmar på sig vill man inte direkt börja med "So there's this chemistry teacher named Walter White..." utan släpper hela idén totalt. Det är svårt nog att försöka hitta en nivå på engelskan som passar. Jag har också märkt hur mycket tyngre det känns att arbeta när ingen förstår ens skämt. De vet inte vad de går miste om.

Däremot hade det varit intressant att jobba med nån från Nordkorea. "We should now make danish documentary about Great Leader Kim Jong Un! Yes! Yes!"

22.02.2014 kl. 14:04

the wolf of wall street omfg

The Wolf of Wall Street alltså. Säkert den bästa filmen som kommit ut de senaste åren. Synd att den inte platsar på min "Bästa filmerna 2013"-lista som jag snart publicerar (den hade Finlandspremiär 2014). Tur att Martin Scorsese skippade barnfilmerna efter Hugo och istället spottade ur sig det här.
Den handlar alltså om Jordan Belfort och hur han hustlar till sig en massa pengar på aktiemarknaden bara för att slösa bort det på kvinnor och droger. Snart får han större problem på nacken.

+ Perfekt casting. Leonardo DiCaprio förtjänar som vanligt en Oscar. Men jag tycker nästan att Jonah Hill är snäppet bättre. Framför allt hans tänder. You'll see what I mean. Killen från The Artist som slemmig schweizisk bankir och Matthew McConaughey som Matthew McConaughey i kostym är också fint att se på.
+ Perfekt tempo. Scorsese fattar hur man gör en tre timmar lång film: man skippar dramatiska kurvor. Här är tempot explosivt rätt igenom, man hinner inte tröttna och orkar hänga med.
+ Färgskalan är livlig. Det är en mycket estetiskt tilltalande drogpiñata som krossas framför ens ögon.
+ Roligt. Det är en rolig film. Alla karaktärer i filmen är vidriga och det är befriande att skratta ÅT dem och inte med dem.
+ Berättartekniken fungerar enastående. Man lämnar i princip aldrig Jordan Belforts huvud och hans drogfyllda tågräls till ruinerna. Ibland talar han in i kameran, men oftast i voice-over. Det påminner mycket om Goodfellas, en av mina all time favoriter.
+ Musiken är bra.

  

- Sexism är det gott om i filmen. Jag brukar ofta kunna ursäkta sånt om det är motiverat, vilket det ibland är i den här filmen. Men vid många fler tillfällen störs jag av tanken att det bakom kameran sitter en 70+ vit man och pekar ut vilken vinkel man ska filma ur.
- Folk kommer inte att fatta, det har kanske inte så mycket med filmen att göra. Jag gillar Wolf av samma orsak som jag gillar The Social Network. Det är en hög osympatiska killar som jagar pengar och framgång, på bekostnad av allt annat. En fin analogi för hur samhället ser ut idag och vad vi förväntas sträva efter. Men i biosalongen satt ett gäng killar snett bakom mig, och sättet de gnäggade åt duken på vittnar om att de minsann tycker att Jordan Belfort var en cool kille som vore kul att festa med. Point. Missad.

Bästa scen: Leo DiCaprio + Jonah Hill + överdos piller = Man oh man. Den numera legendariska gif:en nedanför är dock från en helt vanlig fest.

15.01.2014 kl. 22:03

Årets bästa låtar 2013

Låt oss alla fortsätta leva i det förgångna. Här är de bästa låtarna från förra året. Stirra er inte blinda på ordningen, den ändras ungefär varje dag. Jag har en massiv Spotify-lista som ni kan kolla in HÄR eller längst nere i inlägget.

20. MS MR - Bones
19. The Weeknd - Belong To The World
18. Beyoncé feat. Frank Ocean - Superpower
17. A$AP Rocky - Long Live A$AP
16. Lana Del Rey - Young and Beautiful
15. Daft Punk & Pharrell Williams - Lose Yourself To Dance
14. Kid Cudi & Haim - Red Eye
13. Pusha T feat. Future - Pain
12. Veronica Maggio - Bas Gillar Hörn
11. Banks - Warm Water
10. M.I.A. - Only 1 U
9. James Blake - Retrograde
8. Friends - The Way
7. Run The Jewels - Get It
6. Major Lazer feat. Busy Signal, Flexican & FS Green - Watch Out Fi Dis
5. Janelle Monae - What An Experience
4. Woodkid - Run Boy Run
3. Kanye West feat. Frank Ocean- New Slaves
2. Freddie Gibbs - The Color Purple
1. Mapei - Don't Wait

04.01.2014 kl. 16:40

Årets album 2013Bubblare: Daft Punk - Random Access Memories
10. MS MR - Secondhand Rapture
9. A$AP Rocky - Long Live A$AP
8. Haim - Days Are Gone
7. Beyoncé - BEYONCÉ MED CAPS LOCK
6. Freddie Gibbs - ESGN (Evil Seeds Grow Naturally)

5. MIA - Matangi
Om musikvärlden var ett gerillakrig är M.I.A. löjtnanten som tagit sin trupp åt sidan för att ägna sig åt sin egen kamp. Hennes enda mål är nu att se till sina anhängare. Hon bryr sig inte om vart kriget rör sig och vem som håller på att vinna. Hon fattar en del konstiga beslut, men när det klaffar så är resultatet mycket effektivt.
Höjdpunkter: Bad Girls, Only 1 U, Bring The Noize

4. Pusha T - My Name Is My Name
Om musikvärlden var Noaks ark skulle Pusha T vara en orm. Alla politiskt korrekta djur tittar snett på honom, men han bara visar sina tänder och flinar när de ryggar tillbaka. Ormen T fortsätter slingra omkring med stil, väser om sitt forna liv som djungelns gräslangare samt skryter om sitt lyxiga takloft i arken.
Höjdpunkter: Numbers on the Boards, Pain, King Push

3. Run The Jewels - Run The Jewels
Om musikvärlden var en amerikansk high school (eller kanske vilket högstadium som helst) skulle Killer Mike och El-P vara skolans freaks. De är inte så värst populära men bryr sig inte heller. I sitt eget gäng är de coolast i världen och innerst inne önskar skolans alfahannar att de också fick vara med.
Höjdpunkter: Get It, Banana Clipper, DDFH

1. (delat) Janelle Monàe - The Electric Lady och Kanye West - Yeezus

Konceptet delad första plats är lamt bortom all fattning, men det är så två olika album att de inte riktigt kan jämföras. Låt mig illustrera: jämför albumen med en konstinstallation. Vi ger artisterna var sitt vitt rum, målarfärg och ser vad som händer.

Janelle Monàe har en klar vision från början. Hon arbetar in influenser från de senaste hundra årens musikhistoria, men är ändå mån om att allting ska låta 100% Janelle Monáe. Hon och ingen annan har sista ordet, från början till slut. Den enda hon eventuellt lyssnar på är Prince, som dyker upp ur ett lasermoln klockan fyra en morgon.

Och hon lyckas. Det är svängigt, tänkvärt, coolt, vackert och soul-funk-perfektion in i minsta detalj. Allt går från början till klarhet till klarhet till slut. Trots att hon inte uppnår samma status, vet alla som tagit del av The Electric Lady att en viss Fru Carter inte kan knyta Janelle Monáes fluga när det gäller ren och skär musikglädje.
Det är The Electric Lady.
Höjdpunkter: It's Code/Ghetto Woman, What An Experience, Can't Live Without Your Love, Primetime

Kanye West bjuder in folk för att samla inspiration: bl.a. en skotsk DJ, en fransk technotomte, Rick Rubin, Daft Punk och en lampa.

Efter att ha lyssnat i flera dagar ropar Kanye "YOU AIN'T GOT THE ANSWERS" och välter omkull all målfärg. Det blir en helt okej Jackson Pollock-ripoff. Eller det skulle ha varit det, för nu dränker Kanye in rummet i bensin och tänder på. Med ett dansande inferno bakom sig, sträcker Kanye upp en hand i black power-gesten och visar mittfingret med det andra. Han ropar något osammanhängande om gudomlighet och croissanter, en tår av självömkan letar sig från hans kind ner till hans sotiga designerpäls.

Ingen applåderar, men Kanye stegar självsäkert ut ur rummet och in i en sportbil som dras av leoparder. Kim Kardashian sitter vid ratten. Det är oklart hur hon lyckas styra dem, men leoparderna drar lydigt fordonet upp och mot himlen.
DET är Yeezus.
Höjdpunkter: New Slaves, Bound 2, I Am A God, Blood On The Leaves, Send It Up

04.01.2014 kl. 16:21

23-årig okreativ monosysslare från Österbotten. Studerar journalistik vid sidan om bloggandet. Är åtminstone den roligaste bloggaren i min trappuppgång. Tror jag.

Följ min blogg med Bloglovin' eller dansa på krossat glas

Senaste kommentarer

08.06, 19:13Reservoir Friends av Röd
13.02, 15:10Reservoir Friends av Blå
11.02, 12:28Reservoir Friends av Gul
18.11, 22:19531 av Karin